![© angelaelse](/media/lib/18/1196243022_608589-a370aab05755425a0ef07410e6d88b59.jpeg)
Zmiana paszy dla krów zredukuje efekt cieplarniany?
20 grudnia 2010, 15:24Za zmiany klimatyczne obwinia się głównie dwutlenek węgla jako tzw. gaz cieplarniany. Rzadziej mówi się o wytwarzanym przez zwierzęta hodowlane metanie. Sposobem na zmniejszenie emisji metanu przez krowy i owce może być domieszkowanie paszy azotanami i siarczanami.
Przeciwcukrzycowy nabiał
6 lipca 2006, 18:36Dieta zawierająca niskotłuszczowe produkty mleczne może u kobiet obniżyć ryzyko cukrzycy typu 2. Chociaż cała seria ostatnich badań sugeruje, że menu obfitujące w nabiał może zmniejszyć prawdopodobieństwo nadwagi oraz rozwinięcia się zespołu oporności na insulinę, eksperymenty testujące związek między tymi czynnikami a ryzykiem cukrzycy są nieliczne — odnotowuje dr Simin Liu z UCLA (University of California Los Angeles).
![](/media/lib/315/n-mleczak-na-stanowisku-c5b40b60a83a761bf52d81e00a734f4f.jpg)
W jaskini Arago odkryto ząb mleczny sprzed 560 tys. lat
25 lipca 2018, 10:30W jaskini Arago w południowej Francji odkryto ząb mleczny sprzed ok. 560 tys. lat.
![](/media/lib/44/zeby-mleczne-944a6b5e345793e458b9d544ee4f34e8.jpg)
Zmarła, bo bała się zębów
17 lutego 2009, 12:39Kornwalijska koroner doktor Emma Carlyon, której nagranie odtworzono wczoraj (16 lutego) w sądzie, orzekła, że przyczyną śmierci 8-letniej Sophie Waller było niezdiagnozowane zaburzenie psychologiczne – skrajna fobia przed zębami. Gdy dziewczynce zaczęły wypadać mleczaki, nie chciała jeść, pić ani spać, co doprowadziło do odwodnienia, wygłodzenia, ostrej niewydolności nerek i w końcu zgonu.
![](/media/lib/513/n-zastepnik-dd999ebd9aa8112395fb460926bf4ca1.jpg)
Roślinne zamienniki mięsa zdrowsze dla nas i planety. To lepsze niż namawianie do wegetarianizmu
2 sierpnia 2022, 10:49Metaanaliza 43 prac naukowych przeprowadzona na University of Bath wykazała, że roślinne alternatywy mięsa są zdrowsze zarówno dla człowieka, jak i dla planety. Autorzy skupili się na zdrowotnych i środowiskowych cechach takich produktów oraz postawach konsumentów wobec nich. Jako że roślinne alternatywy mięsa są robione tak, by naśladować teksturę, smak i doświadczenie związane ze spożywaniem mięsa, są bardziej efektywnym sposobem na zmniejszenie zapotrzebowania na mięso niż samo zachęcanie ludzi do diety wegetariańskiej.
![](/media/lib/29/mamut-z-muzeum-15e7fcc3a5ed91ca9254a48a398bb919.jpg)
Długie karmienie mlekiem zaszkodziło mamutom
22 grudnia 2010, 09:52Mamuty włochate żyjące w plejstocenie na północ od koła podbiegunowego zaczynały odstawiać młode od piersi nawet 3 lata później od współczesnych słoni afrykańskich. Robiły tak z powodu dłuższych okresów ciemności. Naukowcy sądzą, że ten wzorzec karmienia mógł się przyczynić do wyginięcia prehistorycznych ssaków (Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology).
Bank zębów
21 lipca 2006, 14:04Amerykańscy naukowcy wpadli na pomysł, który można nazwać współczesną wersją high-tech dawnej wróżki Zębuszki. Firma BioEden z Austin otworzyła pierwszy narodowy bank zębów mlecznych. Pobierane, a następnie zamrażane są komórki macierzyste miazgi zęba. Badacze mają nadzieję, że pewnego dnia uda się je wykorzystać przy leczeniu chorób, w tym paraliżu po uszkodzeniu rdzenia kręgowego.
![](/media/lib/321/n-uprawy-b6a2defe7598ab40f0166fac80a4e07f.jpg)
Ekologiczne rolnictwo bardziej szkodliwe od intensywnej uprawy i hodowli?
17 września 2018, 12:47Rolnictwo, które wydaje się bardziej przyjazne środowisku, a jednocześnie wykorzystuje więcej ziemi, by uzyskać takie same plony, może mieć bardziej negatywny wpływ na przyrodę niż rolnictwo intensywne, używające mniej ziemi, wynika z ostatnich badań.
Metoda na krew
29 października 2009, 13:04Partnera można wabić na wiele sposobów: wyglądem, osiągnięciami bądź zapachem. Evarcha culicivora, pająk z rodziny skakunów, zdecydował się na to ostatnie, do dobrze znanej metody dorzucił jednak swoje trzy grosze. Nie wykorzystuje bowiem feromonów, ale wabi kochanków bądź kochanki, wgryzając się w najedzonego i wypełnionego po brzegi krwią komara.
![](/media/lib/109/n-zielona-herbata-d629c6944fce9d9c2be90f1c3a742b4a.jpg)
Składnik zielonej herbaty poprawia pamięć przestrzenną
6 września 2012, 06:08Zieloną herbatę badano i opisywano dotąd głównie pod kątem zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym. Teraz chińscy naukowcy wykazali, że wchodzący w jej skład flawonoid galusan epigallokatechiny (EGCG) wpływa na neurogenezę, wspomagając w ten sposób pamięć i uczenie przestrzenne (Molecular Nutrition & Food Research).